Dovanų dovanojimo menas

Dovanų dovanojimo menas

Ar pastebite, kad šventės puola viena po kitos sukeldamos didžiulį spaudimą pirkti, dovanoti ir vėl tai kartoti? Su savo akcija “Atgaivinam dovanų meną” siekiame paskatinti sustoti ir pagalvoti. Pagalvoti kas yra dovanos, kodėl dovanojame ir kaip sukurti tikrą dovaną, kuri paliestų emociškai ir įsimintų.

Dovanoti yra gera. Neurologai sako, kad dovanojimas net prilygsta įsimylėjimui, jausmui kai laimi varžybas ar gerai pasportavai. Dovanojimas padeda išsiskirti tiems patiems laimės hormonams - endorfinams. Tai lemia, kad dažniau net patys labiau prisimename dovanas, kurias dovanojome, nei tas, kurias gavome!

Tad kartu išanalizuokime, kas yra dovanojimo menas.

Visų pirma, kodėl dovanojame? Dovanas dovanojame jau nuo priešistorės - padovanodami rastą geresnę uogelę, įdomios formos akmenį ar gyvūno dantį, dovanos taip pat buvo dovanojamos tarp genčių. Taip buvo norima parodyti svetingumą, draugystę, atvirą širdį. 

Dovanojimo tikslas ir šiais laikais mažai keitėsi. Dovanodami dovanas sukuriame, sutvirtiname ryšį, parodome pagarbą, meilę ir atsidavimą. Ar šie tikslai pasimiršo, ar pametėme didįjį KODĖL ir pakeitėme jį REIKIA? Juk švenčių vis daugėja, Kalėdos, gimtadieniai, vestuvės, krikštynos ir naujos datos, kurių anksčiau net nešvęsdavome (Valentino diena Lietuvoje buvo pradėta minėti tik 1990). Tad neveltui dovanos kažkokia proga ieškome visada.

Tad kaip sustoti ir dovanoti dovanas, kurios paliečia? Vis dažniau daromės praktiški - paklausiu ko nori, pasako, o aš nuperku ir padovanoju. Iš tiesų net mokslininkai įrodo, kad dovana, kurios užsiprašei yra geresnė nei siurprizas, kuris nepatiko. Vat čia ir įklimpom, nes jau bijome rizikuoti, juk šansas, kad nepataikysime yra didelis. Tačiau sustokime ir paklauskime savęs, ar tai tiesiog tampa daiktų apsikeitimu? Ar ta intencija išlieka kai padovanojame tai, ko užsiprašė? 

Tikrai neskatiname plėšyti dovanų sąrašų ir grįžti prie grandiozinių siurprizų, bet siūlome karts nuo karto sustoti, susižymėti progas ir žmones, kurie yra svarbiausi. O tada įdiegti nors ir dalelę siurprizo.

Tas siurprizas gali būti įspūdinga pakuotė - juk daugybę kartų esate matę dėžutė dėžutėj pakavimo triuką. Jei ne, jį rasite čia. Tai nepakeičia daikto, bet sukelia patirtį, užima laiko ir padaro dovanų išvyniojimą nuotaikingą!

Moteris dėlioja dovanų dėžutes

Dovanos pakuotė taip pat gali būti ypatingai stilinga - su šilkiniu kaspinu, prabangiu popieriumi ir vardo kortele - tai dėmesys, kurį skyrėte daiktą paversti dovana. Jei norite dar įdomiau, sukurkite vyniojimo popierių patys - iš nuotraukų, mylimų dainų žodžių ir ranka rašytų prisiminimų. Taip dovana bus nepamirštama, nors jos viduje ir slypi tas megztukas, kurio ji prašė, bet patirtis bus visai kitokia, nei padovanotumėte parduotuvės maišelyje.

Nebijokime rizikuoti, nebijokime dovanoti dovanų, kurios nežinia ar patiks, bet Jums atrodo, kad jos puikiai atspindi Jūsų santykius, ar jos puikiai įsilietų į to žmogaus gyvenimą. Tad griebkite šansą, grąžinkite šią mielą dalelę siurprizo į gyvenimą. 

Grįžti į tinklaraštį

Rašyti komentarą